Mogelijkheden om een gevel duurzaam te maken

Het duurzaam maken van een gevel kan op meerdere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld pv-cellen in de gevels verwerken. Dit gebeurt nog niet op grote schaal, maar wordt steeds gangbaarder en is ook noodzakelijk met het oog op de energietransitie waar we in zitten. Er zijn steeds meer mogelijkheden voor energieopwekkende gevels met BIPV (Building Integrated Photo Voltaics), een andere term voor gebouw-geïntegreerde zonne-energie. 

Door pv-cellen in de gevel te verwerken maak je een gebouw eerder energieneutraal. Zonnepanelen kunnen op deze manier namelijk over de gehele oppervlakte van de gevel van een gebouw worden geplaatst. 

Maar, integratie van zonnepanelen kan ook in deelelementen worden gedaan. Denk aan speciale BIPV-balkonvoorzieningen of BIPV-zonweringen. BIPV-gevels zijn in het bijzonder een uitstekende keuze bij hoogbouw of wanneer een pand onvoldoende dakvlak beschikbaar heeft. Daarnaast is de esthetische waarde van zonnegevels ook steeds vaker een reden om voor een duurzame BIPV-gevel te kiezen. Er zijn veel esthetische opties om het er prachtig uit te laten zien.

Bekijk onze projecten

Zonne-energie opwekken met pand

Het opwekken van energie met je pand biedt een aantal voordelen: 

  • Zonne-energie is een vorm van schone energie. Het is duurzaam, want bij het opwekken van zonne-energie komt geen CO2 vrij. 
  • Het opwekken van duurzame energie is onmisbaar in de strijd tegen klimaatverandering. 
  • Vanaf 2023 is ieder kantoor in Nederland groter dan 100m2 verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Een hoger energielabel leidt tot een hogere waarde van het pand. 
  • Met zonnepanelen op het dak en op de gevel laat je zien dat je milieubewust bent en zet je als bedrijf jezelf duurzaam op de kaart.

Innovatieve gevelbekleding

Innovatieve gevelbekleding zoals hier beschreven wordt steeds meer toegepast. Bijvoorbeeld bij Max & Moore. Dit zijn twee kantoorpanden die samen een duo vormen. 

In deze gebouwen zijn de dichte geveldelen bijna allemaal voorzien van pv-panelen. Door de kleuren (zwart, wit en grijsgroen) vallen ze amper op en ziet het geheel er esthetisch prachtig uit. In het donkere gebouw is de BIPV verwerkt in de horizontale banden tussen de raamstroken. In het witte gebouw is de BIPV nauwelijks te zien. 

Een mooi voorbeeld van duurzame gevelbekleding die er ook nog eens prachtig uitziet.

Passend advies voor duurzame gevels

MARC, als transitie-adviseur van de toekomst, kan je hier een goed passend advies voor geven. Zo zetten we de esthetische wensen van de architect en de opdrachtgever om naar een technisch uitvoerbare, veilig bevestigde, duurzame gevel. Hierbij is het het doel om samen de juiste balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. De basis is altijd duurzame gevelbekleding, die energiebesparend en energieopwekkend is.

Daarbij kijken we ook naar technische aspecten, zoals dimensionering: is de gewenste vorm van de gevelbekleding haalbaar? Is het nog te hanteren en monteren? In sommige gevallen is het beter om de innovatieve gevel uit materialen van standaardafmetingen op te bouwen, om het project betaalbaar te houden. Ook het budget moet natuurlijk gerespecteerd worden. 

Ons advies gaat verder in op de mechanische eigenschappen van de materialen, statica (sterkteberekeningen), brandveiligheid en de benodigde juiste certificaten. Bij MARC leggen we ook altijd uit hoe diverse specialismen samenkomen in een duurzame gevel: engineering, montage, bekabeling, statica en brandveiligheid

Waarom het zo belangrijk is dat er meer duurzame gevels komen

De traditionele bouw, zoals we die kennen, is niet toekomstbestendig. Om de energietransitie succesvol te maken moeten we gebouwen gaan ontwerpen met een lage energiebehoefte. 

Mooie voorbeelden daarvan zijn zogenaamde passiefhuizen. Passiefhuizen zijn gebouwen die zonder actieve verwarming of koeling kunnen functioneren. Deze gebouwen kunnen een grote bijdrage leveren aan een duurzame maatschappij. 

Een andere manier om meer duurzaamheid in de bebouwing te realiseren, is door bestaande gebouwen aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld door gevelpanelen toe te passen. 

In Nederland zijn we inmiddels voorloper als het gaat om duurzaam bouwen. We hebben hier een groot aantal gebouwen staan die op de hoogste duurzaamheidsniveaus zijn gecertificeerd, zoals BREEAM en LEED. Bovendien willen we in Nederland in 2050 energieneutraal zijn en dan hebben we nog een flinke duurzaamheidsslag te maken.

Ontwerp van een duurzame gevel

Wij adviseren architecten en projectontwikkelaars bij het ontwerpen van duurzame gevels. Deze BIPV-systemen leveren het meeste op als ze in het oorspronkelijke gebouwontwerp worden meegenomen. 

Belangrijk daarbij is dat BIPV een tweeledig doel heeft: enerzijds is het de buitenste laag van de constructie, anderzijds moet het elektriciteit genereren voor gebruik in het gebouw of export naar het elektriciteitsnet. 

BIPV-systemen kunnen besparingen opleveren op materiaal- en elektriciteitskosten, de vervuiling verminderen en de architectonische aantrekkingskracht van een gebouw vergroten.

Door standaardmaterialen tijdens de initiële constructie te vervangen door pv-materialen (met zonnecellen), kun je als bouwer de extra kosten van de pv-systemen verlagen en ook de kosten en ontwerpproblemen voor afzonderlijke montagesystemen besparen. 

Het plannen van gebouwgeïntegreerde pv-systemen gebeurt dan ook het beste tijdens de architectonische ontwerpfase van een gebouw. Dan kan het gelijk worden toegevoegd aan de oorspronkelijke constructie.

Project advies voor een duurzame gevel door MARC

Wil je een passend advies voor het ontwerpen, ontwikkelen, bouwen of toevoegen van een duurzame gevel? MARC is dé transitie adviseur voor de gevel van de toekomst. Wij denken graag met je mee en voorzien je van een passend advies of een uitgewerkt plan. 

MARC haalt energie uit jouw gevel. 

Vraag de brochure aan