Mogelijkheden van duurzame gevelsystemen op een gebouw

Tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden om duurzame gevelsystemen in je gebouw te integreren. Zo kun je pv-panelen integreren in de zijkanten van een gebouw. Hierbij worden traditionele ramen vervangen door semi-transparante dunne film- of kristallijne zonnepanelen. Je kunt dan nog steeds naar buiten kijken en wekt ondertussen energie op. Op de gevel is vaak een groot oppervlakte beschikbaar. 

Voordelen van duurzame gevelsystemen

Een groot voordeel van een duurzaam gevelsysteem is natuurlijk dat je zonne-energie opwekt met je gevelarchitectuur. En zonne-energie is een vorm van schone energie: hierbij komt geen CO2 vrij. 

We hebben deze vorm van energie hard nodig in de strijd tegen klimaatverandering. Duurzame gevelsystemen dragen bij aan de energietransitie. Hiermee draag je niet alleen bij aan een beter milieu, je draagt ook aan je omgeving uit dat je dit belangrijk vindt. Dat is goed voor je imago.  

Bovendien is vanaf 2023 ieder kantoor in Nederland groter dan 100 vierkante meter verplicht om minimaal energielabel C te hebben. Een hoger energielabel leidt tot een hogere waarde van het pand.

Bekijk onze projecten

Ontwikkeling van een duurzaam gevelsysteem

Bij het ontwikkelen van duurzame gevelsystemen is het plannen van zowel omgevings- als structurele factoren cruciaal. Om het BIPV (Building Integrated Photo Voltaics, een andere term voor gebouw-geïntegreerde zonne-energie) systeem te maximaliseren moet er gekeken worden naar economische en esthetische factoren en de algehele functionaliteit van elk zonnesysteem beïnvloeden. 

Het ontwerp van het PV-systeem zelf wordt in eerste instantie bepaald door de energiebehoefte van het gebouw. Daarbij zijn eventuele structurele of esthetische beperkingen van belang, die namelijk de materiaalkeuze kunnen beperken. 

Zo hebben kristallijne siliciumpanelen een hoge elektriciteitsopbrengst per vierkante meter, maar ook hoge kosten en bepaalde ontwerpbeperkingen. Kies je voor dunne film materialen, dan genereer je minder elektriciteit per vierkante meter, maar ben je goedkoper uit en kun je de materialen eenvoudiger op verschillende oppervlakken en structuren integreren.  Bekijk meer informatie over zonnepanelen gevel.

Architectuur gevel & duurzaamheid

Bij MARC streven we altijd naar optimale ontwerpvrijheid voor architecten, door vrije keuze in de afmeting van de panelen. Zo beïnvloedt het gevelsysteem de gevelarchitectuur niet op een negatieve manier.

Het ontwerp van een gebouw wordt in hoge mate bepaald door de compositie van lijnen op de gevel. Als architect is het van essentieel belang om de mogelijkheid te hebben om raampartijen en verdiepingsvloeren te arrangeren in een patroon of ritme dat overeenkomt met jouw visie. Of misschien verlang je juist naar de vrijheid om ze in een willekeurige configuratie te plaatsen. In het creatieve proces is het van groot belang om onbeperkte vrijheid te hebben bij het vormgeven van deze lijnen.

Het is cruciaal om niet belemmerd te worden door de beperkingen van het productieproces. Ons credo luidt dan ook: ‘De architect is degene die de vorm bepaalt, niet het productieproces.’

Vlakke gevelpanelen

Zonnepanelen die geschikt zijn voor gebruik op gevels hebben een constructie bestaande uit twee glasbladen met een dikte van 4 millimeter elk. Dit glas is gehard, en de voorkant is gesatineerd, ook wel bekend als ontspiegeld. De panelen kunnen op maat worden gemaakt in verschillende kleuren met behulp van een speciale kleuringstechniek voor zonnepanelen. Hierdoor wordt het volledige lichtspectrum doorgelaten naar de zonnecellen in het glas, met uitzondering van het zichtbare licht. Dit resulteert in een maximale efficiëntie van de zonnecellen.

Vlakke Plafondpanelen

Een alternatieve optie voor gevelsystemen zijn de vlakke plafondpanelen. Deze panelen delen dezelfde opbouw als de zonnepanelen, met uitzondering van de actieve zonnecellen, die in dit geval worden weggelaten. Deze panelen zonder zonnecellen zijn ideaal voor toepassing op gevelgedeelten die niet blootstaan aan direct zonlicht, zoals de noordgevel.

Gebogen en Geknikte Panelen

In sommige gevallen kan de starheid van vlakke gevelpanelen beperkend zijn voor de gevelarchitectuur. Daarom bestaat zelfs de mogelijkheid om de panelen te buigen in 2D- of 3D-vormen. Ook deze gevelsystemen kunnen worden geproduceerd in diverse kleuren. Deze gebogen panelen zijn momenteel alleen beschikbaar zonder actieve zonnecellen (zogenaamde ‘dummies’). 

Project advies voor duurzame gevelsystemen door MARC

MARC is dé transitie adviseur voor de gevel van de toekomst. Wil je dat wij met je meedenken voor een maximale opbrengst uit duurzame gevelsystemen? Wij geven passend advies op het gebied van ontwerp, ontwikkeling en uitvoering van buitenzonwering-, daglicht-, en gevelsystemen. Ook voor vacuümglas. Laat ons gerust weten wat jouw uitdaging is. 

MARC haalt energie uit jouw gevel.

Vraag de brochure aan