Gevelsystemen passend bij een gebouw

Een gevelsysteem moet perfect passen bij het gebouw dat je ontwerpt, ontwikkelt of bouwt. Daarom helpen wij je om optimale ontwerpvrijheid te behouden door je vrije keuze te geven in bijvoorbeeld de afmetingen, kleuren en vormen van de panelen. Zo heeft de gevelopbouw geen negatieve invloed op de architectuur van het gebouw. 

Zelfs als een gebouw wit is, zijn er mogelijkheden voor energieopwekkende gevelopbouw. Denk aan zorgvuldig geïntegreerde panelen in de gevelvlakken onder schuin staande hoeken langs de ramen. Bedenk hierbij wel dat de opbrengst van witte pv-panelen zo’n 40% lager is.

Bekijk onze projecten

Vlakke gevelpanelen

Zonnepanelen die geschikt zijn voor gebruik op de gevel, zijn opgebouwd uit 2 glasbladen van 4 millimeter dikte. Dit glas is gehard en de voorzijde is gesatineerd (ook wel ontspiegeld genoemd). Je kunt deze panelen in diverse kleuren laten uitvoeren. Dit gebeurt met een speciale kleuringstechniek voor zonnepanelen. Hierdoor wordt het gehele lichtspectrum doorgelaten naar de zonnecellen in het glas, behalve de kleur die we kunnen zien. Dit garandeert een zo hoog mogelijke opbrengst van de zonnecellen. 

Vlakke plafondpanelen

Je kunt ook gebruik maken van vlakke plafondpanelen voor gevelsystemen. Deze hebben dezelfde opbouw als de zonnepanelen, maar dan zonder de actieve zonnecellen – deze worden weggelaten. Deze panelen zonder zonnecellen pas je ook toe op geveldelen zonder zon, zoals de noordgevel. 

Gebogen en geknikte panelen

Soms beperken vlakke gevelpanelen de gevelarchitectuur. Daarom is het zelfs mogelijk de panelen te buigen in 2D of 3D vormen. Ook deze gevelsystemen kunnen geleverd worden in diverse kleuren. Deze gebogen panelen worden vooralsnog alleen geleverd zonder actieve zonnecellen (zogenaamde ‘dummy’s’).

Beeldbepalende belijning van een gevelsysteem

Het lijnenspel op de gevel van een gebouw is beeldbepalend. Als architect wil je raampartijen en verdiepingsvloeren kunnen uitlijnen in een raster of ritme naar je keuze. Of je wilt juist de vrijheid hebben dit in een willekeurige vorm te doen. In het ontwerpproces heb je maximale vrijheid nodig in het ontwerpen van de belijning. 

Je wil zo min mogelijk belemmerd worden door het productieproces. Wij zeggen dan ook: ‘Niet het productieproces, maar de architect bepaalt de vorm.’ 

Wij helpen daarbij door de esthetische wensen van de architect om te zetten naar een technisch uitvoerbaar, veilig en duurzaam gevelsysteem. Hierbij is het doel om samen de juiste balans te vinden tussen esthetiek en functionaliteit. En onder duurzaamheid verstaan we zowel energiebesparing als energieopwekking. Het gevelsysteem moet beide doen.

Energieopwekkende gevel met unieke ontwerpeigenschappen

Hoe maak je een energieopwekkende gevel die er niet uitziet als de standaard pv-gevel? Om dat te realiseren gebruiken we bijvoorbeeld de gevelpanelen van Envelon. Dit gevelsysteem heeft als belangrijk kenmerk dat het een systeem is van gehard en gelaagd glas. Tussen de bladen wordt folie met pv-cellen aangebracht. 

Dit duurzame gevelsysteem is nu in tien kleuren verkrijgbaar, maar binnenkort wordt dit uitgebreid naar alle RAL-kleuren. Ook zijn deze panelen in diverse afmetingen leverbaar waardoor maatwerk mogelijk is. Bovendien zijn de Envelon-panelen ontspiegeld om verblinding tegen te gaan (de opbrengst wordt er trouwens ook iets hoger van). Zo wordt een unieke en tegelijk duurzame gevelarchitectuur mogelijk.

Energie opwekken en besparen met jouw pand

Bij MARC helpen we je graag met het ontwerpen en realiseren van jouw gevelsysteem. We zorgen dat je met je gevelarchitectuur niet alleen energie opwekt, maar ook energie bespaart. We gaan dus voor een echt duurzame gevel. 

Laat je adviseren door MARC

Wil je aan de slag met gevelsystemen? MARC is dé transitie adviseur voor de gevel van de toekomst. 

Daarbij geven we je het juiste technische advies en selecteren we de beste materialen die passen bij het ontwerp van jouw gebouw. Zo gaan we aan de slag met dimensionering: je kunt zonnepanelen namelijk wel in elke vorm maken, maar je moet ze ook nog kunnen hanteren en monteren. Daar denken wij bij MARC over na. 

Uiteraard doen we de benodigde sterkteberekeningen en controleren we de mechanische eigenschappen van de materialen op brandveiligheid en de juiste certificaten. 

Ook betrekken we de verschillende specialismen die samenkomen in gevelarchitectuur: engineering, montage, bekabeling, statica en brandveiligheid. 

En vergeet de financiële overwegingen niet. Deze spelen in de meeste projecten een rol. Soms kan het daardoor nodig zijn de materialen toch in standaardafmetingen toe te passen. 

Wij adviseren dus hoe je van begin tot eind het ontwerp van gevelsystemen technisch uitvoerbaar kunt maken! 

MARC haalt energie uit jouw gevel.

Vraag de factsheet aan